Friday, April 20, 2012

Boken om allting - Guus Kuijer


Titel: Boken om allting
Upphov: Guus Kuijer
Översättning: Boerje Bohlin
Originaltitel: Het boek van alle dingen
ISBN: 978-91-7299-343-3

Detta är min andra bekantskap med Guus Kuijer, årets ALMA-pristagare, och det här mötet föll bättre ut än det första. Det här är en allvarlig bok. Den handlar om religion, om en dysfunktionell familj och om mod och rädsla.

Bokens huvudperson är nioårige Thomas. En dag blir barnen på gatan jagade av en hund. Thomas hinner inte undan utan gömmer sig bakom tant Van Amersfoort, som alla vet är en häxa. Sedan hjälper han henne att bära hem hennes väska. Hon bjuder på blodapelsinläsk och lånar honom en bok. Thomas pappa blir inte alls glad över att Thomas fått "Emil och detektiverna", för både Erich Kästner och fru Van Amersfoort är visst kommunister som kommer att stå och jubla på gatorna när ryssarna kommer för att ta de kristna. Herr Klopper, Thomas pappa, styr sin familj enligt devisen att mannen är familjens överhuvud och har till uppgift att vägleda hustru och barn med en fast hand. "Och om dom inte vill lyssna på honom, har han inte något annat val än att..." (s. 64)

Thomas fortsätter att hälsa på tant Van Amersfoort och får låna fler böcker. Han får också nya idéer och långsamt förändras hans värld.

Jag tycker om den här boken. Den flätar in symbolik och referenser i berättelsen, och den handlar om allvarliga saker. Och slutet är inte sötsliskigt utan liksom vettigt.

No comments: